Overzicht

Een overzichtje van de eerste dertig jaar van Stella, toen het nog een katholieke Zeeverkenners- en Watergidsengroep was. Voorlopig zult u het even moeten doen met een paar jaartallen, maar later zal dit overzicht uitgebreid worden en zullen er foto’s geplaatst worden.

26 september 1938
Dhr. Kavelaars richt de Christophorusgroep, een katholieke Welpengroep, op, gevestigd aan de Lambertusstraat in R’dam-Kralingen.

??
Oprichting Titus-Brandsmagroep op het huidige Landje van Stella. Dit was een Zeeverkennersgroep, opgericht door oud-leden van de Christophorusgroep.

1947
Bouw eerste clubhuis.

1951
Door tekort aan Stafleden gaan de Chritophorusgroep en de Titus-Brandsmagroep samen in één Zeeverkennersgroep: Stella Maris. Men zeilde met houten boten, die nu allemaal niet meer bestaan.

december 1952
Het eerste nummer van groepsblad ‘Brulboei’ komt uit.

29 maart 1956
Tewaterlating van de eerste vletten van Stella: de 8: ‘De Ruyter’, en de 33: ‘Zwaardvis’.

1957?
Weer twee nieuwe vletten: de 89: ‘Tijgerhaai’ en de 137: ‘Lotardo’. De laatste is nog steeds in bezit van Stella.

1960
Een andere Zeeverkennersgroep, de Tarcitiusgroep, die nog maar uit zes leden bestond, wordt aan Stella Maris toegevoegd. Ze nemen twee boten mee, waarvan één lelievlet, de 209: ‘Jacala’.

1966
De eerste Watergidsen (meisjes) komen op Stella, voortgekomen uit de het jaar daarvoor opgerichte Watergidsengroep de Argonauten (niet te verwarren met de nog bestaande scoutinggroep). De Argonauten waren de allereerste Watergidsen in Rotterdam.

1967
Vlak voor het Zomerkamp krijgen de Watergidsen hun eerste vlet, de 444: ‘Argo’. Deze vlet gaat in de menie mee op kamp.

1967
Door de komst van de meisjes wordt Stella Maris een groep van zo’n 100 leden: veel te veel voor het toenmalige gebouw, dat bovendien in deplorabele staat verkeerde, en bijvoorbeeld geen toiletten had. Er wordt besloten tot nieuwbouw. Het nodige geld wordt bij elkaar gebracht door een grootscheepse loterij (met als hoofdprijs een Peugeot-brommer), verkoop van balpennen en sleutelhangers (mode in die tijd!), door renteloze obligaties en flink wat subsidie.

november 1967
Sloop oude troephuis.

december 1967
Tijdens alle bouwdrukte wordt de Loodsenstam opgericht.

27 juni 1968
De eerste schipper van Stella, dhr. Kavelaars, legt de eerste steen van het nieuwe groepshuis, die nog steeds te zien is, naast de voordeur.

1969
Weer een nieuwe vlet voor de meisjes: de 467: ‘Skylla’. Nog een vlet werd van het district geleend: de 379: ‘Charybdis’.

18 mei 1969
Na jaren van voorbereiding is het eindelijk zover: het nieuwe groepshuis wordt geopend. Het verslag van deze gebeurtenis staat elders op deze site.

1974
Stella Maris gaat als een van de eerste groepen gemengd draaien: de Zeeverkenners en Junior-watergidsen gaan samen in de speltak Junioren, en de Wilde Vaart en de Senior-watergidsen gaan samen in het Tuig (wie dat ooit heeft verzonnen…). In deze periode verliest Stella zijn Rooms-katholieke identiteit, en raakt ook het Scouting-uniform in onbruik: de welbekende Stellatrui wordt geïntroduceerd.

1976
De vlet 792 komt op Stella

rond 1982
Stella beleeft een dieptepunt: Het ledenaantal loopt drastisch terug, wachtschip “Sander” en de vletten 8, 33 en 89 worden verkocht en van de opbrengst worden kano’s en surfplanken aangeschaft.

1988
Een nieuwe speltak wordt geïntroduceerd voor kinderen die nog te jong zijn om bij de Junioren te komen: de Reddertjes.

De jaren ’90
Stella klimt op uit het de dal van de moeilijke jaren ’80 en het ledenaantal stijgt weer.

1992
De Branie wordt aangeschaft

1994
Nadat tijdens het Zomerkamp dit jaar de motor van de Branie volledig in elkaar was gedraaid, wordt de Branie ingrijpend verbouwd: De kajuit wordt verkleind, het interieur wordt vernieuwd en hij krijgt een nieuwe motor. De vernieuwde Branie gaat in 1997 weer voor het eerst mee op Zomerkamp.

1997
De vlet 17 komt op Stella. Omdat de Reddertjesgroep erg groot werd, besloot men dat er een groep tussen de Reddertjes en de Junioren in moest komen: de Zwervers. Het was de bedoeling om de Zwervers al zoveel mogelijk kennis te laten maken met het water.

1999-2000
De Odin wordt gebouwd. Het casco van deze boot vonden we op een werfje ergens bij de Biesbos. Nadat we dit aangeschaft en naar Stella vervoerd hadden werd hij door de Staf verbouwd tot een praktische sleepvlet.

2001
Na enkele jaren van zoeken en sparen (met name door de verkoop van frikandellen…) wordt de Sneek aangeschaft als Loodsenboot.

2002
Omdat het te gevaarlijk werd om de boten met de hellingwagen uit het water te takelen, wordt er een botenkraan gebouwd op het terrein. Voortaan worden de vletten en de schouw met een elektrische lier uit het water getakeld.

2003
De zwaar verouderde keuken in het groepsgebouw wordt geheel vernieuwd. Een mooie, moderne, twee keer zo grote keuken komt ervoor in de plaats. De verbouwing wordt – zoals haast alle klussen – door de Stafleden zelf uitgevoerd.

2004
De Reddertjes en de Zwervers gaan samen in een nieuwe speltak: de Dolfijnen. Ook wordt de oude opslagkeet op het terrein vervangen door een nieuw exemplaar. In de nieuwe keet is er voldoende ruimte om alle kampspullen op te slaan.

2005
Het herentoilet wordt geheel vernieuwd. Wachtschip Stelmar II wordt aangsechaft en er wordt begonnen aan het enorme karwei dit schip op te knappen.